210 výročie od spustenia výroby soli

21.11.2010 13:12

Symbolickým zapálením ohňa v peci vo varni František, ktorá je súčasťou solivarského múzea v Prešove, si 12. novembra popoludní pripomenuli 210. výročie začiatkov varenia soli zo soľanky.

Presne 14. novembra 1800 výrobu oficiálne spustil cisár František II. Habsburský, ktorý dal varňu vybudovať.
Slávnostný akt zapálenia dnes v dobových kostýmoch za zvuku fanfár priblížili návštevníkom múzea členovia Cechu soľnobanských čipkárov.
"Čo je významné, že sám cisár František II. navštívil túto budovu, prvýkrát zakúril do pecí a uvaril soľ, " povedal pre TASR správca solivarského múzea Marek Duchoň. Dodal, že v súčasnosti je potrebné, aby sme si túto udalosť pripomínali, nakoľko v Prešove sa v minulom roku po zániku spoločnosti Solivary prestala soľ vyrábať.
Historickú udalosť začiatkov varenia soli dokumentuje aj mramorová tabuľa zo zlatými písmenami, ktorá však nie je sprístupnená verejnosti a nachádza sa v depozitári múzea.
Návštevníci si mali možnosť okrem stálych expozícií prezrieť obrazy solivarských výtvarníkov Evy Prokopovičovej a Pavla Feňuša inštalovaných v priestoroch varne. Okrem toho mohli obdivovať práce členov Cechu soľnobanských čipkárov. V Solivare sú v súčasnosti aj ďalšie dve výstavy, jedna je venovaná histórii kníhtlače a druhá leteckej meteorológii.
Národná kultúrna pamiatka Solivar v Prešove je súčasťou Slovenského technického múzea (STM) Košice a predstavuje unikátny komplex technických objektov na čerpanie a varenie soli pochádzajúcich už zo 17. storočia. Soľanka sa zo šachty čerpala v kožených vakoch technickým zariadením takzvaným konským gápľom.
Konečná fáza procesu výroby soli sa realizovala vo varniach František a Ferdinand, ktoré dokončili na prelome 18. a 19. storočia. Zásobníky na uskladnenie vyťaženej soľanky boli postavené v roku 1815 a celý systém tvorí osem drevených nádrží, každá s objemom 1320 hektolitrov. Niektoré z objektov komplexu sa nezachovali v pôvodnom stave, nakoľko boli niekoľkokrát prebudované alebo zničené.
Riaditeľ STM Eugen Labanič pre TASR uviedol, že do dvoch rokov plánujú požiarom zničenú budovu skladu soli zrekonštruovať za peniaze z eurofondov. Na tento účel už boli múzeu schválené nenávratné finančné prostriedky v sume 2,49 milióna eur. Dodal, že práce by sa mali začať už začiatkom budúceho roka.
V obnovenom sklade soli by mali vzniknúť priestory pre expozície a na organizovanie kultúrno-spoločenských podujatí. Okrem toho by tu mali vybudovať kongresovú sálu a ubytovaciu časť.

prevzaté z https://www.zivotpo.sk/portal/?c=12&id=20590, internet

Vyhľadávanie